iSleTy

Friday, April 4, 2014

Tips Didik Anak - Jom Cuba

We, parent ni macam our children..still learning..Memang berat but it's fun juga..kerana kita boleh apply which method yang sesuai..untuk anak-anak kita..

Setakat ni yang Islet nampak dan cuba apply kan..Harap menjadi..

1) Setiap anak adalah berbeza

Don't think kalau kakak/abang seorang yang berani and adik will follow.No, it's not true.Ada satu sindrome ni dipanggil "2nd children syndrome"..Oh..it's so true.Anak no 2 ni dikatakan lebih minta perhatian, lebih cenderung untuk terasa hati tapi penyayang kepada ahli keluarga..My 2nd daughter, Amanda exactly like what describe above.Setiap anak mempunyai character yang tertentu.Ada yang cepat ikut cakap, ada yang perlu di ulang banyak kali ..so on..Dalam islam pun kita di suruh mengulang banyak kali ketika memberikan arahan solat sehinggalah umur 7 tahun barulah boleh dipukul (namun hanya dari dari pinggang ke bawah dan tidak bertujuan mencederakan).See..dah digariskan disitu..

2) Didikan agama anak bermula sejak lahir.

Walaupun anak anda adalah bayi, didikan agama perlu ditekan..like bukak CD agama dengan kerap, bacakan ayat alquran walaupun dia hanya duduk merenung kita dalam crib.Bila sudah besar sedikit, ajak bersolat..beritahu hukum-hukum agama.Ingat otak anak ni macam sponge bob...cepat je menyerap...

3) No tenking-tenking...

Pemerhatian saya, the more kita tengking..the more diaorang tak nak ikut apa yang kita cakap.Why?Pasal kalau hati tengah marah..macam nak ikut cakap ibu bapa..so they will show perangai memberontak..kalau ikut pun tak ikhlas..satu lagi pengajaran untuk kita not to create "anak-anak bersikap pendendam".Macam mana nak tegur?..Ulang cakap, ulang cakap dengan lembut..kalau perlu tinggikan suara tapi bukan menengking..that's happen kalau dah lebih 20 kali tak ikut cakap..The keys..sabar..sabar..sabar...

4) Do aktiviti bersama..dengan kerap dan masa yang tetap.

Oh..They will love it..and looking forward to do it with you bila masanya tiba..Membentuk peribadi anak yang berusaha jaya..But please don't mungkir janji..If we can't do it..explain the "why" thing..jgn just ckp.."Sorry, hari ni tak jadi buat"..What!!You just teach your children..mungkir janji and you will give wrong impression that  berbohong tu OKEY...

5) Galakkan mereka buat sesuatu benda tu sendiri.

Let's them explore, learn, play and so on..Membentuk jati diri tidak kenal putus asa dan usaha..Let's they know the things by themselves..Tak yah nak menyibuk kecuali merbahaya..

6) Beri mereka masa "ME -TIME"

Like us..they also want time for do something privilege.What i mean privilege is do something yang still under control..Like their hobby .. without parent instruction.But make sure it's still under your monitoring. Zureen and Amanda love to write..and they like to write letter and make cards..I let's them be..walaupun after that..mama diaorang ni penat mengemas ..Oh, they clean up..but at their back i clean up balik..tak puas hati..hahahahahhaha...

Rasanya banyak lagi nak cuba..Parenting is FUN..if we make it fun..stressful memang ada..if only we think it stressful..Back to alquran .. banyak panduan...

Practice Make Perfect.. I still believe in it..  :)




Thursday, March 6, 2014

Cerdiknya Anak Saya

Something to share..




What do you think....

Islet 

Thursday, February 20, 2014

Menjengah Kembali

Dah lama tak berblog di sini..

Rasa rindu pula nak berblog sini..Berkongsi rasa..berkongsi pengalaman..

Welcome back to me, Islet..  :)

Tuesday, May 28, 2013

BLOG PUISI

Minat baca blog?Korang suka yang macam mana?info?kekeluargaan?gossip artis?..jarang kan kita jumpa blog yang berbentuk puisi…Islet suka jenis yg macam ni..berjiwa seni?Yeah..a little bit..ada bunga dalam taman..Puisi bentuk santai..puisi, sajak, pantun…kalau dibaca tenang jiwa…cara orang lama…

Jalan-jalan, baca blog..terserempak dengan satu blog yang simple, relax..and cara penyampaian yang Islet suka…lebih kepada luahan hati berbentuk puisi..Sambil membaca mengiakan..ye..betul..oh..macam tu…motivasi..yes..ada juga..

Blogger ni bercerita santai..ada juga  entrĂ©e yang buat kita thinking of “If I?” ..sapa dia..hmm..takde profile.


Jom jenguk … Susu Dalam Botol . Tapi nak beritahu blog ni bukan blog fun..fun..bukan blog cintan..bukan blog artis .. tapi blog luahan hati cara puisi....

Betapa besarnya kuasa tangan menulis blog, menulis puitis...dapat mengerakkan hati manusia, dapat membuatkan fikiran terbuka.....

Hmm....